De afgelopen week is ons koude kikkerlandje veranderd in een zinderende woestijn. De zon heeft haar moment gegrepen om te schitteren aan de strakblauwe hemel. Eindelijk is daar die langverwachte zomer. Je zou denken dat heel Nederland blij is, maar niets is minder waar.

 

 

Code oranje

In Nederland is onderhand de noodtoestand uitgeroepen. We zijn getroffen door een echte hittegolf. Het RIVM hitteplan is van kracht, er is een smog alarm en er is een wedstrijd tussen de weercodes. Code oranje, hoe kan het ook anders in Nederland, staat met stip op nummer 1. Code oranje heeft heel het land veroverd, code geel beperkt zich tot het Waddengebied. 

De NS verliest het van de hitte

De grote verliezer tijdens de hittegolf is de NS. De treinen smelten nog sneller dan een waterijsje. De helft van de geplande ritten is geschrapt want het is dweilen met de kraan open. Treinreizigers moeten de dienstregeling in de gaten houden en de reis goed plannen. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat er extra treinen uitvallen door defecten, bermbranden of seinstoringen, aldus de NS. Het advies aan de reizigers is al net zo geniaal als het hitteplan van het RIVM.

Het regent temperatuurrecords

Sinds het begin van de hittegolf regent het geen pijpenstelen in ons koude kikkerlandje, maar temperatuurrecords. Hooggespannen houden we massaal de weerberichten in de gaten. Mensen zetten een alert op hun mobiel, zodat ze direct op de hoogte zijn van een nieuw record. Ik vroeg me af of we dan ook massaal feest zouden vieren als het record gevestigd is. Dat was niet het geval maar de meteorologen van Weerplaza hebben wel hard ‘Yes’ geroepen.

Ik bepaal zelf mijn werktijden

Werken tijdens deze hitte is voor sommige beroepen een behoorlijke uitdaging. Je bent het beste af op kantoor met een goede airco. Ik heb mensen die op kantoor werken nog nooit zo enthousiast naar hun werk zien gaan. Zelf ben ik zelfstandig ondernemer geworden zodat ik zelf mijn tijden kan bepalen. Met het temperatuurrecord in zicht, besloot ik mijn dagen door te brengen aan het strand. 

Mijn deadlines kennen geen tropenrooster

Zon, zee, strand, lekker eten en een mooie zonsondergang. Het was net alsof ik op vakantie was. De hittegolf heeft Nederland behoorlijk in haar greep gehouden. Inmiddels is de regen toch echt in aantocht, de hittegolf is bijna voorbij. Langzaamaan zal deze zinderende woestijn weer veranderen in ons oude vertrouwde kikkerlandje. Dat betekent dat ik volgende week weer hard aan het werk ga. Mijn deadlines kennen namelijk geen tropenrooster. 

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *