Waardvol leven en zinvol werk is de visie van Zuidwester. Zuidwester is een zorg- en dienstverlener voor mensen met een verstandelijke beperking. Iedere dag zetten 2.000 medewerkers en 600 vrijwilligers zich in voor de cliënten. Voor twee artikelen in het magazine van Zuidwester interviewde ik een vrijwilliger en een medewerker. 

Kom binnen, het is hier gezellig

Het eerste interview had ik met een vrijwilliger in Het Ambacht, een winkel van Zuidwester. Voor de deur staat een bord: ‘Kom binnen, het is hier gezellig.’ Gezellig is het zeker op Het Ambacht. De cliënten maken hier onder andere zeep, armbanden, houten vogelhuisjes en Instagram borden. Vol passie vertelt de vrijwilliger over zijn vrijwilligerswerk. Hij wil graag bijdragen aan de ontwikkeling van verstandelijk beperkte mensen. “Je ziet mensen opbloeien en als je ziet dat zij gelukkig zijn, is dat onbetaalbaar.”

Iedere dag is anders

Het tweede interview had ik met een medewerkster van Zuidwester. Zij werkt op Het Raadhuis, een dagbestedingslocatie van Zuidwester. Leuk detail is dat je hier ook kunt trouwen. De medewerkster werkt al 14 jaar op Het Raadhuis maar zij verveelt zich nooit. Het voelt voor haar niet als werken want iedereen is zo oplettend en geïnteresseerd. “Ze zien het als je naar de kapper bent geweest, nieuwe schoenen aan hebt of in een nieuwe auto rijdt. Ook ze vragen naar mijn kinderen of wat ik ga eten. Die betrokkenheid, dat maakt voor mij het werk zo leuk. Iedere dag is anders.“

 

Dromen najagen

Op mij heeft deze ervaring diepe indruk gemaakt. Ik heb deze dag zoveel mooie mensen ontmoet en de warmte gevoeld op allebei de locaties. De medewerkers en ook de vrijwilligers zetten zich iedere dag met een enorme toewijding en passie in. Iedereen is gelijk en er wordt per individu gekeken naar de mogelijkheden. Ieder mens heeft dromen, verlangens en doelen in het leven, ook verstandelijk beperkte mensen. 

Zuidwester stimuleert, motiveert en ondersteunt de cliënten bij het najagen van hun dromen. Ik kan niet anders dan een diepe buiging maken voor de medewerkers en vrijwilligers van deze organisatie.

Wil je meer weten? Hier vind je meer informatie over Zuidwester.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *